蘋果日報 (2000-07-13)


涉偷拍裙底春 仍保好市民獎 錢小豪近年嗜玩水底攝錄

九四年在西貢寓所勇擒賊匪而獲頒好市民獎的錢小豪,前日下午因為涉嫌在粉嶺名都花園商場的百佳超級市場內,偷拍女顧客「裙底春光」,被警方拘捕後帶返上水警署接邪鵙查,至昨日凌晨三時許,錢小豪獲准以二千元現金及三千元人事擔保外出。

事件發生後,錢小豪一直未有露面,記者昨日多次致電也未獲回覆。今次涉嫌偷拍「裙底春光」事件,錢小豪會否被褫奪其好市民獎項?

警察公共關係科發言人昨日接受本報查詢時說:「一般睋縑A如果市民之前v過好市民獎,而之後犯案虜隉A警方係唔會褫奪佢好市民獎項,因為犯案係黃羆之後發生,兩件事係分開腹I」

受到刺激

錢小豪涉嫌在超級市場偷拍裙底春光,他的一班好友紛紛表示不相信小豪會這樣做,但方中信則謂小豪曾用攝錄機在水底進行拍攝。

方中信前晚在中環Star East說:「我唔信小豪係咁舅H,我識舅p豪,好斯文同乖仔,就算飲大},都唔會搞事。如果真係,都可能係受}某種刺激。」

小豪有否玩DV攝錄機?方中信說:「潛水蔑},我見佢玩過。」

錢小豪的前度女友陳法蓉昨日身在新加坡拍劇,她昨日透過助手越洋回應,她表示知道消息很震驚。陳法蓉表示熟悉小豪性格,但不了解今次事件,並表示已個幾月沒見他。

除非做導演

而小豪其他的好友亦紛紛表態—

梁德民:「可能佢飲}偽s,佢自己開酒吧,可能要應酬,佢酒量好飽A就算飲醉酒,都冇其他表現,淨係high。佢個人怕死,又唔鹹濕!」

李婉華:「好震驚!五、六年前我同佢合作過,以我了解,佢好正人君子,玩運動舅H有健康思想,如果係真,就真係好變態,唔知會唔會俾人整蠱,希望佢可以洗脫罪名啦!」

爾冬陞:「我猛打電話畀佢都冇回應,我同佢識}咁耐,點都唔信佢會做匐歁落ヾA除非佢想做導演,等拍片時有用,但據我知佢冇計劃拍三級片,我諗極都唔明,佢最好出面澄清。」

影兩個就夠

黃霑:「我同小豪唔熟,係咪拍琱W網用飽H我覺得冇乜禳A有女人走光,我都走過去嚏A我做靚仔都『裝』過女人沖涼。其實影兩個都夠打××啦,使乜影咁多。呢個圈,我最鹹濕啦!」

汪明荃:「我都有聽聞,未知exactly係咩事?我早前響中環都見到個好似大學生落k仔,拎住個video camera影住個女人後面,幾恐怖呀!」

錢小豪早年曾擒賊匪而獲頒好市民獎,雖然前日他涉嫌偷拍「裙底春光」,但其好市民獎項卻不會因此而被遞奪。錢小豪「偷拍」事件震驚娛樂圈,其好友方中信透露小豪近年嗜玩海底攝錄這玩意!


文章版權屬於蘋果日報所有,未經批准,不得翻印。
文章由慧科訊業有限公司提供。